Divlji vepar sa šljivovicom

Divljač i voće ljube se poput prstena i prsta. Krtost i aromatičnost mesa divljači naprosto vapi za kiselo-slatkastim okusom vina i voća, eteričnošću začinskih trava i podatnošću meda, stoga i ne treba čuditi činjenica da su spomenuti sastojci sastavni dio velikog broja jela od mesa slobodno živućih bića. Konačno, spomenuti plodovi nesputane prirode sastavnim su dijelom prehrane tih divnih stvorenja.

Divlja svinja spada u kategoriju divljači za koju kuhari lovačkih specijaliteta imaju naziv «crna divljač». To nikako ne znači da vepar ima crno meso, naprotiv meso divlje svinje lijepe je crvene boje, čak i ružičasto u mladih životinja. Najčešće se priprema pečenjem i poslužuje s nekim od aromatičnih umaka na bazi vina, šumskih gljiva, bobičastog samoniklog šumskog voća i mirišljavih trava. Ipak, ovaj put prednost dajem jednom aromatičnom raguu kojem jedinstven okus mandarine daje mediteransku notu.

Sitno kosanu kapulu staklasto zapržiti na mješavini maslaca i maslinovog ulja i dodati malo kvasine da brže omekša. Dodati meso mlade divlje svinje izrezano na manje komade, pirjati nekoliko minuta pa doliti suho crveno vino tek da pokrije meso. Kada je vino reduciralo uliti malo temeljca (govedske juhe ili juhe od divljači) ili vode, pustiti da zavre pa smanjiti vatru. Dodati klinčić, list lovora, listiće kadulje, malo kima i mažuran, pokriti i nastaviti pirjati 10-ak minuta. Nakon toga dodati malo pirea od rajčice i po potrebi još malo crvenog vina i temeljca (vode) te žličicu džema od borovnica i nastaviti kuhati na slaboj vatri dok meso ne omekša. Pred sam kraj kuhanja umiješati žličicu meda te začiniti po okusu svježe mljevenim paprom i solju. Kada je meso potpuno omekšalo dodati kriške svježe mandarine, tek da se zagriju i stope sa umakom, dotjerati okus i poslužiti uz vruće domaće njoke.

Štovatelji lovačke kuhinje neće propustiti  da okus ovog jela dodatno oplemene dodavanjem malo šljivovice (Calvadosa). Meso vepra nije problem nabaviti, ima ga u škrinjama svakog malo bolje opskrbljenog trgovačkog lanca. Jedan mali savjet za kraj. Budite umjereni sa začinskim biljem, da vam ne «ukrade» decentan okus plemenite divljači. Bolje ga je dodavati u više navrata po malo nego nepovratno pogriješiti. Suho, lagano, mlado crveno vino najbolji je izbor pića uz ovo iznenađujuće lagano i ukusno jelo. U slast!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

wp-puzzle.com logo